De mode-industrie is gecompliceerd en zal niet van de ene op de andere dag veranderen, maar er zijn een paar eenvoudige dingen die we vandaag kunnen doen die echt helpen.

Je weet waarschijnlijk dat de mode-industrie slecht is voor onze planeet. Maar hoe en waarom precies? Hier zijn de drie belangrijkste redenen:

  1. De mode-industrie is de op een na grootste uitstoter van CO2, na de oliesector. Het is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot, meer dan internationale vluchten en zeevaart samen.
  2. Het veroorzaakt 20% van het wereldwijde probleem van industrieel afvalwater. In veel van de landen die textiel produceren, lozen fabrieken hun afvalwater met giftige stoffen zoals lood, kwik en arseen rechtstreeks in de rivieren. Dit is buitengewoon schadelijk voor het waterleven en voor de mensen die er leven. De vervuiling bereikt ook de zee en verspreidt zich uiteindelijk over de hele wereld.
  3. De plastic microvezels in synthetische weefsels zoals polyester en nylon komen via de wasmachine of bij het weggooien van textiel in het milieu terecht. Plastic deeltjes die van synthetische kleding worden afgewassen, dragen tot 35% bij aan het plastic dat onze oceanen vervuilt.

Hoewel de mode-industrie gecompliceerd is en niet van de ene op de andere dag zal veranderen, zijn er een aantal eenvoudige dingen die we vandaag kunnen doen die echt helpen, zoals:

  • Kies kleding die is gemaakt in landen met strengere milieuregels, zoals de EU, Canada en de VS.
  • Zoek naar stoffen waarvoor geen chemicali├źn nodig zijn, zoals biologisch katoen en linnen, en Tencel.